2 februari 2010

Tillsatsskrämd?

Är du tillsatsskrämd? I så fall är du inte ensam. Förutom att jag är dietist på Handlat och Klart utbildar jag blivande kostrådgivare och personliga tränare inom kost. Det här är personer som är intresserade av ämnet och som läser på om kost själva. Tyvärr så påverkas dessa personer av media lika mycket som alla andra. Och i media skrivs det frekvent om tillsatser.

Det finns ingenting jag får så mycket frågor på som just tillsatser. Vi får hjärntumörer, cancer och slutar att förmultna.. eller? Visste du att alla E-nr är godkända av EU. Mina föreläsningar handlar mycket om att lugna, att bland annat inte oroa sig över tillsatser i maten i onödan. Man skulle kunna säga att jag jobbar tvärtemot hur media jobbar som säljer på att stressa upp oss konsumenter.

Det man ska komma ihåg är att många livsmedelstillsatser faktiskt behövs i våra livsmedel för att hindra bakterietillväxt, oxidation m.m. Det gör att våra livsmedel håller längre. De tillsatser som används inom industrin (E-nr) är alla godkända av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för användning inom hela EU. Varje tillsats måste även godkännas för varje specifikt livsmedel. Alla tillsatser som godkänns har dessutom en stor säkerhetsmarginal som gör att det är oerhört svårt att komma upp i skadliga mängder. För ex. aspartam ligger ADI på 40 mg/kg/kroppsvikt, ett värde som det är oerhört svårt att komma upp till. Dessutom sätts alltid ADI med en säkerhetsmarginal på 100. Det innebär att även om du skulle få i dig 100 gånger mer än ADI så skulle det fortfarande inte vara farligt.

I media har användning av tillsatser och dess påverkan överdrivits med råge. Det bidrar självklart till att vi konsumenter blir oroliga, antagligen helt i onödan. Tillsatsen E 300 (askorbinsyra) är helt vanlig C-vitamin och används som antioxidationsmedel (hindrar fett i livsmedel att härskna). När du saltar eller sockrar din mat räknas det också som tillsatser. Som konsument behöver du därför inte oroa dig över tillsatser eftersom många är helt naturliga, nödvändiga och framförallt hårt kontrollerade.

Precis som det finns personer som är överkänsliga för vissa födoämnen finns det personer som är känsliga för livsmedelstillsatser. Är man känslig så är det bara att undvika de livsmedel eller tillsatser man inte mår bra av. Om du som konsument ändå är orolig och vill vara ”på den säkra sidan” kan du utgå från att använda naturliga och ekologiska råvaror i din matlagning, precis som vi gör i vår receptutveckling på Handlat & Klart. Eftersom våra recept utgår från naturliga och ekologiska råvaror är tillsatser inget problem för oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar