16 februari 2010

Falafel -nyttigt eller fettbomb?

Har du funderat på hur vissa maträtter görs? Ex. falafel? Vad består det av och är det nyttigt? Dagens lunch blev falafel (en kommande fredagsrätt) och görs på kikärtor, lök, vitlök, persilja, olja och kryddor. På frågan om falafel är nyttigt så beror det på hur mycket olja som används i stekningen. När vi provlagade receptet tog vi bara så mycket olja som var nödvändigt vilket gjorde att receptet blev nyttigt. Efter att vi tillsatt näringsrika grönsaker så blev till och med barnens favorit supernyttig!

Här kommer receptet:

Ingredienser:
1 frp kikärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 frp fryst persilja
2 msk maizena
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
4 msk raps- eller olivolja (varav 3 msk till stekning)
1/2 purjolök
1 frp cocktailtomater
1/2 påse bladspenat
salt, peppar

Serveras med:
Bulgur och pitabröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader och koka upp vatten till bulgurn
Skölj kikärtorna och låt rinna av
Hacka gul löken, pressa vitlöken och mixa med kikärtorna, bladpersiljan, maizenan, 1 msk olja och kryddorna
Forma runda små bollar och stek i 2 msk olja på låg till medelhög värme i ca 10-15 min
Koka bulgurn enligt förpackningens anvisningar
Hacka purjolöken och skiva hälften av cocktailtomaterna på mitten, stek på låg värme i några minuter i 1 msk olja
Värm bröden några minuter tills de fått lite färg och servera med falaflarna och grönsakerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar