Hej kära kund!
Vilket matlagningsfett brukar du använda? Som du säkert märkt rekommenderar vi raps- eller olivolja som matlagningsfett i alla våra recept. Det gör vi för att dessa två oljor framförallt består av enkelomättat fett som tål uppvärmning och dessutom bidrar med bra fetter som vi får i oss via maten. Det man ska tänka på är att olivolja avger smak till maten. Gillar man olivoljans smak är detta bara en fördel medan det är bättre att använda sig av rapsolja om man inte vill att matlagningsfettet ska avge någon smak. Flytande margarin har också en bra fettsammansättning och går också bra att använda vid stekning.
Rapsolja är rikt på omega-3. Det finns även lite omega-3 i olivolja men inte i samma mängd. Omega-3 är en livsviktig fettsyra som vi måste få i oss via kosten. Det absolut bästa är om vi får i oss den via fet fisk (100 g lax ger dagsbehovet av omega-3). Eftersom de flesta av oss inte äter fet fisk dagligen är det bra att få i sig andra omega-3 rika livsmedel såsom rapsolja, lättmargarin (innehåller rapsolja) och valnötter.
Denna vecka bjuder på två marinerade rätter som är ett säkert kort om om man får gäster eller råkar ha kräsna barn hemma!
/Kristine
19 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar