30 april 2010

Du slänger 100 kg mat/år!

Visste du att den största miljöpåverkan när det gäller matkonsumtion inte utgörs av transporter eller farliga bekämpningsmedel utan av att vi konsumenter slänger nästan 1/3 av all mat vi köper! Det motsvarar 100 kg/person/år. Tillsammans slänger vi 900 000 ton mat, det mesta helt i onödan. Samtidigt ökar livsmedelsproduktionen för att kunna täcka våra "behov" av matinköp. Det du kan göra för miljön som konsument, förutom att handla närproducerat och ekologiskt, är att planera din matvecka. Här på Handlat & Klart är denna aspekt ständigt i fokus när vi planerar våra kunders veckomenyer. Vi försöker alltid att få så lite restprodukter över som möjligt. Använder vi en halv crème fraicheburk i ett recept försöker vi ha ett recept under samma vecka som också innehåller en halv crème fraicheburk osv!

Det vi svenskar slänger mest är potatis, frukt och grönt samt bröd. Maten vi slänger består till 30 % av tallriksrester, något som helt kan förhindras! Lägg bara upp så mycket mat som du kommer äta. Är du osäker så börja med lite för att sedan ta om. Den mat som blir över blir perfekt som matlådor. Billigt, enkelt och ofta nyttigare än att äta ute på lunchrestauranger.

Källa: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, SIK Gtb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar